Kite
lanjotkan cerite soal tapas. Biase kalok soal majoh, kitak-kitak semangat. Ha,
sekarang pajohlah na tapas. Hehe. Tapas ni asal kate-e ‘tapa‘ . Arti-e
‘penutup’. Atau bise gak disebot
pengabes. Tadak bise ba. Kalok pengabes tu kayak-e untok kate kerje. Kalok
tapas yang dimaksot disinek ni, kate bende. Bahase Sepanyol tapa arti-e tutop,
kalok bahase kampong arang ‘tapa’ arti-e ikan besak labau yang suke dijadikan
alasan emak-emak nakot-nakotkan anak-anak-e kalok mereke nak mandi sungai.
“Tak usah mandik
sungai, banyak ikan tapa,” Ha ha. Itu tapah, bukan tapa.
Balek agek ke cerite
tapas, jadi jaman dulok tu, orang-orang suke nutop gelas-e supaye tadak masok
lalat atau binatang laen pakai pinggan kecik. Nah, tutop gelas yang dari
pinggan kecik ni, biase jadi tempat nyimpan makanan kecik-kecik. Degel gak
orang Sepanyol ni. Die minom, lalu supaye minoman-e tadak masok lalat, jadi
gelas tu ditutop pakai pinggan kecik. Udah gituk, di atas pinggan tu, ditarok
makanan. Ndak ke lalat-lalat tu hinggap di makanan. Budoh bale siape
diangkot-e? Entah-lah ye.
Ade
beberape kesah tentang asal mule istilah tapas ni. kesah yang paleng tekenal
tentang raje Sepanyol, Alfonso yang waktu iru agek saket. Jadi, supaye cawan-e
tadak masok binatang, ditutoplah cawan-e tu ngan pinggan kecik, lalu di atas
pinggan tu dikasik makanan-makanan kecik. Raje Alfonso pon jadi nyaman lior.
Diratah-e makanan-makanan kecik tu. Jadi kesukean die pulak. Karne die suke,
lalu disuroh-e lah orang-orang yang punye kedai bejual makanan model tapas ni.
jadilah, bende ini ni tekenal di seluroh Sepayol. Ini ni tejadi sekitar abad 13
sampai 15. Tapi kesah ini ni belom gak tentu benar. Ini cume kesah yang
disampaikan dari mulot ke mulot. Legenda kate dirik die tek.
Karne ini
ni legenda, jadi ade banyak kesah tentang tapas ni. Ade gak kesah yang ngatekan
raje Sepanyol tu bukan saket. Tapi selak. Kuat majoh. Karne raje ni suke nak
majooooh jak selarat, jadi badan-e bengkak. Sampai sampai payah nak begerak. Tu
lah kau, majoh jak kau bangge-banggekan. Tengoklah akibat-e.
Lalu karne
badan raje ni bengkak, macam Kentung, sampailah die nyuroh anak buah-e nyarek
solusi cemane care ngempiskan badan-e, tapi tadak asi diet. Ndak-e, tang nak
ngade-ngade raje ni. Mane ke bise nak kurus, tapi tadak nak diet. Tadak nak
nanggong resiko. Resiko-e orang kuat makan gendut. Mane ade orang kuat makan
tapi nak kurus. Tapi name gak raje, takot orang-orang dibuatkan-e. Akher-e
peninglah palak orang-orang tu mikerkan, gimane care-e biar raje ni tetap kuat
majoh, tapi badan-e tadak gemuk-gemuk amat. Make muncol-lah ide untok mbikin
makanan kecik-kecik ni. makanan yang biase belonggok, dibikin kecik-kecik.
Disimpan di atas cawan. Raje pon suke, bise tetap majoh, tapi tadak gak
banyak-banyak amat.
Lalu
kebiasaan raje ni, dijadikan kebiasaan orang-orang Sepanyol. Lalu lah yang
name-e tapas ni tekenal ke seluroh dunie. Sampai tang Pontianak pon ade
restoran tapas. Dulok tang jalan gajahmada, seberang wini. Sekarang dah pindah
dah dekat bangi kopi tiam jalan suprapto. Ndak-e, ngape pulak aku jadi promo
restoran tapas ni.
Duak kesah
yang kusampaikan ni, legenda raje-raje. Tapi ade gak kesah laen. Yang bukan
raje pon tadak maok kalah bikin kesah. Jadi, sebagian orang Sepanyol ade gak
yang pecayak, kalok tapas ni sebenar-e makanan kecik untok orang yang bekeje di
ladang. Ha udah, ngape pulak jaoh sekali turon derajat-e. Tadek makanan raje,
sekarang makanan orang beladang. Orang beladang ni, suke nak majoh di waktu
antare jam makan pagi ngan jam makan siang. Di ladang tu, mereke mbawak wine
dalam kendi. Di atas kendi keramik tu, mereke tutop pakai roti yang ade
isik daging. Supaye kendi tu tadak masok lalat. Jadi, mereke minom wine
sekaligus makan roti yang dijadikan tapas atau penutop kendi.
Tak jaoh
bede gak lah dengan orang-orang ulu. Pegi nugal, mbawak tuak. Kok leteh sikit,
minom tuak. Bukan-e mabok, tapi kate orang-orang ulu ni, kalok pegi nugal pakai
tuak, badan bise sehat. Laen gak orang ulu, laen gak budak-budak ngumpol ujong
gak. Orang Sepanyol minom wine kalok ke ladang, orang ulu minom tuak kalok ke
ladang, budak-budak minom tuak kalok ngumpol diujong gang. Dah itu barok lah
die mabok, tepekek kaong tak tentu rudu tengah malam butak. Hadoh, ancor-e.
Semoge jak budak-budak ngumpol ujong gang tu betobat.
Balek agek
ke cerite tapas. Jadi, entah yang mane yang benar cerite tapas ni. entah cerite
raje entah cerite orang pegi ke ladang, yang pasti, tapas ni udah jadi macam
budaye tang Sepanyol. Di tiap-tiap kote di Sepanyol pasti ade kedai yang
nyediekan tapas. Masok ke dalam kedai, di situklah kitak bise ngerasekan
Sepanyol yang sebenar-e. Aseli. Orang-orang belombak-lombak nak ngumok. Suare-e
cetar membahana. Belom ke Sepanyol kalok belom masok ke tapas.
Salam Sepok
No comments:
Post a Comment