Sunday, April 10, 2016

Tapas

Kite lanjotkan cerite soal tapas. Biase kalok soal majoh, kitak-kitak semangat. Ha, sekarang pajohlah na tapas. Hehe. Tapas ni asal kate-e ‘tapa‘ . Arti-e ‘penutup’.  Atau bise gak disebot pengabes. Tadak bise ba. Kalok pengabes tu kayak-e untok kate kerje. Kalok tapas yang dimaksot disinek ni, kate bende. Bahase Sepanyol tapa arti-e tutop, kalok bahase kampong arang ‘tapa’ arti-e ikan besak labau yang suke dijadikan alasan emak-emak nakot-nakotkan anak-anak-e kalok mereke nak mandi sungai.

“Tak usah mandik sungai, banyak ikan tapa,” Ha ha. Itu tapah, bukan tapa.

Balek agek ke cerite tapas, jadi jaman dulok tu, orang-orang suke nutop gelas-e supaye tadak masok lalat atau binatang laen pakai pinggan kecik. Nah, tutop gelas yang dari pinggan kecik ni, biase jadi tempat nyimpan makanan kecik-kecik. Degel gak orang Sepanyol ni. Die minom, lalu supaye minoman-e tadak masok lalat, jadi gelas tu ditutop pakai pinggan kecik. Udah gituk, di atas pinggan tu, ditarok makanan. Ndak ke lalat-lalat tu hinggap di makanan. Budoh bale siape diangkot-e? Entah-lah ye.

Ade beberape kesah tentang asal mule istilah tapas ni. kesah yang paleng tekenal tentang raje Sepanyol, Alfonso yang waktu iru agek saket. Jadi, supaye cawan-e tadak masok binatang, ditutoplah cawan-e tu ngan pinggan kecik, lalu di atas pinggan tu dikasik makanan-makanan kecik. Raje Alfonso pon jadi nyaman lior. Diratah-e makanan-makanan kecik tu. Jadi kesukean die pulak. Karne die suke, lalu disuroh-e lah orang-orang yang punye kedai bejual makanan model tapas ni. jadilah, bende ini ni tekenal di seluroh Sepayol. Ini ni tejadi sekitar abad 13 sampai 15. Tapi kesah ini ni belom gak tentu benar. Ini cume kesah yang disampaikan dari mulot ke mulot. Legenda kate dirik die tek.

Karne ini ni legenda, jadi ade banyak kesah tentang tapas ni. Ade gak kesah yang ngatekan raje Sepanyol tu bukan saket. Tapi selak. Kuat majoh. Karne raje ni suke nak majooooh jak selarat, jadi badan-e bengkak. Sampai sampai payah nak begerak. Tu lah kau, majoh jak kau bangge-banggekan. Tengoklah akibat-e.

Lalu karne badan raje ni bengkak, macam Kentung, sampailah die nyuroh anak buah-e nyarek solusi cemane care ngempiskan badan-e, tapi tadak asi diet. Ndak-e, tang nak ngade-ngade raje ni. Mane ke bise nak kurus, tapi tadak nak diet. Tadak nak nanggong resiko. Resiko-e orang kuat makan gendut. Mane ade orang kuat makan tapi nak kurus. Tapi name gak raje, takot orang-orang dibuatkan-e. Akher-e peninglah palak orang-orang tu mikerkan, gimane care-e biar raje ni tetap kuat majoh, tapi badan-e tadak gemuk-gemuk amat. Make muncol-lah ide untok mbikin makanan kecik-kecik ni. makanan yang biase belonggok, dibikin kecik-kecik. Disimpan di atas cawan. Raje pon suke, bise tetap majoh, tapi tadak gak banyak-banyak amat.

Lalu kebiasaan raje ni, dijadikan kebiasaan orang-orang Sepanyol. Lalu lah yang name-e tapas ni tekenal ke seluroh dunie. Sampai tang Pontianak pon ade restoran tapas. Dulok tang jalan gajahmada, seberang wini. Sekarang dah pindah dah dekat bangi kopi tiam jalan suprapto. Ndak-e, ngape pulak aku jadi promo restoran tapas ni.

Duak kesah yang kusampaikan ni, legenda raje-raje. Tapi ade gak kesah laen. Yang bukan raje pon tadak maok kalah bikin kesah. Jadi, sebagian orang Sepanyol ade gak yang pecayak, kalok tapas ni sebenar-e makanan kecik untok orang yang bekeje di ladang. Ha udah, ngape pulak jaoh sekali turon derajat-e. Tadek makanan raje, sekarang makanan orang beladang. Orang beladang ni, suke nak majoh di waktu antare jam makan pagi ngan jam makan siang. Di ladang tu, mereke mbawak wine dalam kendi. Di atas kendi keramik tu, mereke tutop pakai roti yang ade isik daging. Supaye kendi tu tadak masok lalat. Jadi, mereke minom wine sekaligus makan roti yang dijadikan tapas atau penutop kendi.

Tak jaoh bede gak lah dengan orang-orang ulu. Pegi nugal, mbawak tuak. Kok leteh sikit, minom tuak. Bukan-e mabok, tapi kate orang-orang ulu ni, kalok pegi nugal pakai tuak, badan bise sehat. Laen gak orang ulu, laen gak budak-budak ngumpol ujong gak. Orang Sepanyol minom wine kalok ke ladang, orang ulu minom tuak kalok ke ladang, budak-budak minom tuak kalok ngumpol diujong gang. Dah itu barok lah die mabok, tepekek kaong tak tentu rudu tengah malam butak. Hadoh, ancor-e. Semoge jak budak-budak ngumpol ujong gang tu betobat.

Balek agek ke cerite tapas. Jadi, entah yang mane yang benar cerite tapas ni. entah cerite raje entah cerite orang pegi ke ladang, yang pasti, tapas ni udah jadi macam budaye tang Sepanyol. Di tiap-tiap kote di Sepanyol pasti ade kedai yang nyediekan tapas. Masok ke dalam kedai, di situklah kitak bise ngerasekan Sepanyol yang sebenar-e. Aseli. Orang-orang belombak-lombak nak ngumok. Suare-e cetar membahana. Belom ke Sepanyol kalok belom masok ke tapas.

Salam Sepok


No comments:

Post a Comment